Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Ромський письменник Микола Бурмек-Дюрі - переможець літературного конкурсу
18:43
18 серпня 2021 р.

Ромський письменник Микола Бурмек-Дюрі - переможець літературного конкурсу

Микола Бурмек-Дюрі з книгою «Щоденник молодого рома-мандрівника» (Ґражда, 2018) визначений переможцем муніципального щорічного Літературного конкурсу імені Івана Франка у 2021 році, який проводить Департамент культури та туризму Одеської міської ради. 

Микола Бурмек-Дюрі – представник ромської культури Закарпаття, самобутній молодий письменник. Мешкає у с. Великі Комʼяти на Виноградівщині. 

У його доробку чотири різножанрові художні книги: «Щоденник молодого рома-мандрівника» (2018), «Мама казали правду» (2018), «Гонір дикої троянди» (2019) та «Циган і три срібні монети» (2020) – малий роман, оповідання, казки та поезії. Книги, до яких ми причетні як видавці, одразу привернули увагу свіжістю авторської думки, розмаїттям образів, переконливим і правдивим описом непростого життя закарпатських ромів.

Хоча й з віковим опізненням, але Микола закінчив загальноосвітню школу, продовжив навчання у виші, здобув юридичну освіту. Однак з працевлаштуванням не складається. Він дає собі раду з мамою-одиначкою та молодшою сестрою традиційними принагідними підробітками. Його дід, до речі, очолює ромську громадську організацію, яка опікується проблемами одноплемінників.

Микола – автор талановитий і продуктивний. Мовою творення свідомо обрав українську, вважаючи, що роми, які живуть в Україні, є громадянами держави, мусять знати й поважати мову титульної нації.

Письменницьке око молодого рома – гостре, проникливе, чіпке до деталей, психологічних станів. Про це ми зазвичай здогадуємося, але майже нічого не знаємо. Світ ромів поки що залишається віддаленим внаслідок інакшості особливої ромської культури, яка побутує поряд, – представників цієї народності зустрічаємо щодня на вулицях закарпатських міст. 

Микола Бурмек-Дюрі – витривалий, звиклий до соціально-побутових обмежень, але впертий і активний у творчості, відкритий до світу. Ми намагаємося максимально підтримувати його. Однак, щоб достойно утвердитися в цьому світі, він потребує більшого.

Вважаємо перемогу Миколи Бурмека в Літературного конкурсу імені Івана Франка – достойною й заслуженою.

Вручення премії відбудеться 27 серпня, в день народження Івана Яковича Франка.

Автор: Наталія Ребрик, Ужгород

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon