Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Круглий стіл «Інтеграція ромської спільноти в умовах воєнного стану»
18:24
23 листопада 2023 р.

Круглий стіл «Інтеграція ромської спільноти в умовах воєнного стану»

21 листопада у Києві пройшов представницький круглий стіл, на якому було обговорені виклики та поточне становище ромських громад України в умовах воєнного стану. Про це повідомляє Державна служба України з етнополітики та свободи совісті:

«Сьогодні за участі представників ромської спільноти, експертів і представників державних органів влади відбувся круглий стіл «Інтеграція ромської спільноти в умовах воєнного стану».

Повномасштабне вторгнення рф в Україну 24-го лютого 2022 року повністю змінило соціально-економічну ситуацію в країні: хвилі вимушеної міграції всередині України та за кордон; втрата роботи та доходів, згортання ринків праці; безпрецедентні безпекові ризики, пов’язані з військовими діями, повітряними атаками на громадські та інфраструктурні об’єкти – напевно немає жодної людини в Україні і жодної суспільної сфери, яких би так чи інакше не торкнулась війна. Війна зробила і продовжує робити всіх без винятку жителів України вразливими перед лицем щоденної небезпеки. Не кажучи про верстви й групи населення, які були вразливими й до війни. Становище ромської спільноти в Україні в умовах воєнного стану ще більше ускладнилося. Роми, які проживали в зоні бойових дій, були змушені тікати зі своїх домівок та стати внутрішньо переміщеними особами (ВПО). Вони зіткнулися з такими проблемами як відсутність житла, доступу до освіти, медичної допомоги та соціальних послуг.

«Держава вжила заходів для забезпечення підтримки ромської спільноти в умовах воєнного стану. Зокрема, було розроблено та реалізовано ряд програм, спрямованих на надання гуманітарної допомоги, сприяння працевлаштуванню та соціальній адаптації ромів. Однак, для того, щоб інтеграція ромської спільноти в українське суспільство була ефективною, потрібні комплексні заходи, спрямовані на розв’язання системних проблем, з якими стикаються представники цієї спільноти», – зауважив начальник Відділу співпраці з етнічними спільнотами ДЕСС Віктор Коврей.

Він поінформував про ініціативи ДЕСС у розробці та просуванні інклюзивних моделей, програм щодо ромів у державній політиці. Зокрема, щодо активізації роботи з відновлення імплементації Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року, яка була схвалена Кабінетом Міністрів України ще в липні 2021-го. Однак повномасштабна війна внесла свої корективи як у життя ромів, так і в реалізацію самої стратегії.

На початку 2023 року ДЕСС відновила роботу з підготовки плану заходів на виконання Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року, новий документ орієнтований на період 2024 – 2025 років і враховує ті зміни, які сталися в українському суспільстві внаслідок російсько-української війни. Проєкт Плану заходів вже пройшов громадське обговорення і 13 листопада 2023 року був направлений на розгляд до Кабінету Міністрів України. План заходів передбачає створення спеціальних програм та заходів, які сприятимуть доступу ромів до послуг, таких як освіта, охорона здоров’я, соціальна допомога та низку інших заходів, спрямованих на інтеграцію ромської спільноти в умовах воєнного стану.

Віктор Коврей наголосив, що ДЕСС є відкритою до спілкування з представниками ромських громадських організацій, у цей складний час служба намагається своєчасно реагувати на запити та надавати допомогу у вирішені проблемних питань. Інтеграція ромської спільноти в Україні в умовах воєнного стану є важливим завданням. Вона вимагає від Уряду, громадських організацій та міжнародних партнерів спільних зусиль».


Державна служба України з етнополітики та свободи совісті 

(https://dess.gov.ua/intehratsiia-romskoi-spilnoty-v-umovakh-voiennoho-stanu/)


Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon