Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
В Мукачеві обговорили досягнення та проблеми з документування ромського населення
15:24
30 листопада 2023 р.

В Мукачеві обговорили досягнення та проблеми з документування ромського населення

17 листопада 2023 року в місті Мукачеві, представники UNHCR Ukraine - Aгентство ООН у справах біженців в Україні спільно з проектом Ради Європи «Підтримка реформування законодавчої бази щодо національних меншин та зміцнення стійкості національних меншин і ромів в Україні» та Chiricli та NEEKA Ukraine обговорювали спільний проект Офіс Омбудсмана України з документування ромського населення, досягнення та проблеми. Також обговорили спільну роботу в цьому напрямку на 2024 рік.  

До розмови долучилися також Мукачівський відділ ДРАЦС у Мукачівському районі Закарпатської області та Міграційна служба Закарпатської області , а також представники БВПД у Мукачівському районі.

Як відомо, певна частина ромського населення залишається недокументованою, з різних причин не отримували документів, передбачених законодавством – свідоцтва про народження, ідентифікаційного номера та паспортів.

Тож ромські медіатори, разом з громадянами, які звертаються для отримання документів та їхніми рідними, звертаються до РАЦСів. Ті, своєю чергою, опрацьовують списки та звіряють інформацію з наявною у реєстрах, а потім передають до Державної міграційної служби, де здійснюються фінальні кроки для подання заяв на отримання документів. 

Так, в рамках пілотної ініціативи Уповноваженого ВРУ з прав людини у співпраці з Радою Європи, Офіс Омбудсмана та Міжнародний фонд “NEEKA” та Ромським жіночим фондом Чіріклі спільними зусиллями було видано 25 свідоцтв про народження та 43 документи, що посвідчують особу. Це результат значної роботи команди юристів та ромських медіаторів: було проведено 284 співбесіди з ромами, які не мають документів, щоб зібрати необхідні дані та підготувати подання до Державної міграційної служби та відділів реєстрації актів цивільного стану. 

Ми вдячні всім партнерам за співпрацю та продовжуємо активну роботу.

* * *

Проєкт Ради Європи «Підтримка реформування законодавчої бази щодо національних меншин та зміцнення стійкості національних меншин і ромів в Україні», який базується на конкретних рекомендаціях двох органів моніторингу Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин та Європейської хартії регіональних мов або мов меншин. Проєкт розпочався у січні 2023 року та є частиною Плану дій Ради Європи для України на 2023-2026 роки.


Офіс Ради Європи в Україні

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon