Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
На круглому столі у Києві говорили про становище ромів в умовах війни
17:52
17 квітня 2024 р.

На круглому столі у Києві говорили про становище ромів в умовах війни

Днями у Києві зібралося широке коло державних, неурядових та міжнародних організацій, аби обговорити поточне становище ромських громад України в умовах війни, про що повідомляє ДЕСС:

««Війна не має права стати виправданням для дискримінації. Роми, як і всі інші люди, мають право на життя, свободу та особисту безпеку. Їхнє прагнення до рівного доступу до документів, освіти, охорони здоров’я та інших базових послуг має бути почуте та реалізоване», – наголосив Ігор Лоссовський, заступник Голови ДЕСС під час заходу з нагоди Міжнародного дня ромів та круглого столу щодо розширення доступу до документів, що посвідчують особу. Захід було проведено за підтримки спільного Проєкту Європейського Союзу, Ради Європи “Підтримка впровадження європейських стандартів щодо боротьби з дискримінацією та прав національних меншин (спільнот) України” та Офісу Омбудсмана України.

Учасники події ознайомились з першими результатами пілотного проєкту з документування ромів, що впроваджується в місті Мукачево на Закарпатті. Ця ініціатива, яку спільно з Радою Європи реалізують Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Державна служба України з питань етнополітики та свободи совісті, стала першим кроком до подолання бюрократичних бар’єрів та спрощення процедури отримання документів. Учасники круглого столу обговорили останні досягнення та виклики у цій сфері. Представники ромської спільноти, в свою чергу, поділилися власним досвідом отримання послуг з документування. Також було представлено напрацювання юридичних механізмів для спрощення процедури документування ромів.

Війна в Україні стала для ромів не лише трагедією, що спіткала всю країну, але й додатковим фактором ускладнення їхнього життя. Втрата документів, вимушене переселення, обмежений доступ до гуманітарної допомоги – це лише деякі з проблем, з якими стикаються роми під час війни.

Заступник Голови ДЕСС Ігор Лоссовський окреслив ключові напрямки роботи з покращення життя ромів в Україні. Зокрема, представив Стратегію сприяння реалізації прав і можливостей осіб ромської національної меншини до 2030 року та План заходів на 2024-2025 роки щодо її виконання. «Ці документи чітко демонструють прагнення держави до рівності та інклюзії, але війна додає нових викликів і потребує ще більших зусиль», – відзначив Ігор Лоссовський. Він наголосив на важливості консолідації зусиль України та міжнародних партнерів для захисту прав ромів під час війни з росією.

Круглий стіл став платформою для об’єднання зусиль урядових структур, міжнародних організацій та громадянського суспільства задля захисту прав ромів в Україні».


Фото: Омбудсман України

Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (https://dess.gov.ua/)

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon